Yükseltilmiş bahçeler, çiçek ve sebze yetiştirmek için kullanılan en etkili yollardan biridir. Yükseltilmiş bahçe ile düzenli ve korunaklı bir yetiştirme alanınız olur.  Çiçek ve sebze yetiştirmek için ortalama 25 cm derinlik yeterli olacaktır. Verimli bir toprak ve bilinçli bir sulama ile böyle bir toprak yatağında çok sayıda sebze ve çiçek yetiştirilebilir. Yükseltilmiş sebze bahçesiyle şiddetli yağmur ve rüzgara karşı verimli toprağınız belli bir alanın içinde muhafaza edilir.  Yabani otlardan büyük oranda kurtulursunuz. Daha az sulamaya ihtiyaç duyarsınız.


Burada olduğu gibi yükseltilmiş sebze yatağı topraksız zeminlerde de kullanılabilir. 

Kocaman bir bahçenin çimlerle kaplanması bazılarının hoşuna gidebilir ama bence yer israfı. Bahçedeki çeşitliliği azalttığı için hem toprağa hem de orada yaşayan böceklere eziyet. Bir de “çimlere basmayın” uyarı levhası astım mı tamam! Bahçen var ama ne temas edebiliyorsun ne de bir faydasını görüyorsun. Aşağıda paylaştığım çalışmada çimlerle kaplı bir bahçe harika bir sebzeliğe dönüştürülmüş.

Bu bahçeyi yapmak için ilk önce tahtalarla dikdörtgen kalıplar hazırlanmış. Bu kalıpların içi kompost ve toprak karışımı ile doldurularak yükseltilmiş bir bahçe elde edilmiş. Küçük hortumlarla damla sulama sistemi döşenmiş. Çakılan kazık ve iplerle bitkilerin tutunarak daha rahat büyüyebilmeleri sağlanmış. 

U şeklinde tasarlanan bu yükseltilmiş sebze yatağıyla bahçenin her yerine rahatlıkla ulaşılabiliyor. 

Bahçe işlerinden keyif alan ama sağlık problemleri nedeniyle bundan mahrum kalanlar için harika bir fikir. Özellikle yaşlılar, sırt ve diz problemi olanlar için çok işe yarayabilir. Oturma banklı yükseltilmiş bahçeyi dizlerinizin üzerine çökmeden ya da eğilmeden rahatlıkla ekip biçebilirsiniz.  Ayrıca bu banklara oturup çayınızı yudumlayarak bahçenizin tadını çıkarabilirsiniz. Gerekli malzemeleri hazırladıktan sonra ortalama 3-4 saat içinde bu kullanışlı yükseltilmiş bahçeyi yapmak mümkün.

Yükseltilmiş sebze bahçesi yapmak için ilk akla gelen tahtadır. Ama tahtalar zamanla çürüyeceği için uzun ömürlü olmayacaktır. Bu nedenle ya tahta nemden izole edilmeli yada plastik, briket, tuğla veya beton gibi uzun ömürlü malzemeler kullanılmalıdır. Aşağıdaki yükseltilmiş sebze bahçesi briketlerle yapılmış.  

İlk önce briketler sırayla dizilerek bahçenin alanı belirleniyor. Daha sonra bu alanın içerisine karton yerleştiriliyor. Burada karton yerine saman veya kurumuş yapraklar da döşenebilir. Bu işlemin amacı bahçeye dökülecek olan verimli toprağı korumak ve drenajı kolaylaştırmaktır. Sonra toprak dökülerek bahçe tamamlanır. Şimdi sizlere özellikle taş kullanılarak yapılmış olan, uzun ömürlü yükseltilmiş bahçelere birkaç örnek sunuyorum. Görsellerin kaynağı 1001gardens, DiatblodtrykGardeners, Brittanystager, Imgur/Locolukas, DecorhomeideasIsavea2z.