Tatlı Patates (Ipomoea Batatas), yumruları yenen, nişastalı ve tatlı bir bitki türüdür. Tatlı patatesler vitamin ve mineral yönünden oldukça zengindir. Bu nedenle özellikle çocukların tüketmesi için tavsiye edilmektedir. Anavatanı Orta Amerika olan tatlı patatesler uygun şartlar sağlandığında ülkemizde de yetiştirilmektedir. Özellikle gece soğuğundan korunmalıdır. Farklı renk ve tonlarda olan tatlı patateslerin çimlenme sürecini gözlemlemek de ayrı bir keyiftir.

Tatlı patatesler çimlendirilerek yetiştirilmektedir. İlk önce tatlı patatesler iyice yıkanıp temizlenir ve 10-15 cm genişliğinde yumrular şeklinde kesilir. Hazırlanan yumrular yarısı suyun dışında kalacak şekilde bir bardağa veya kavanoza yerleştirilir. Bu işlem için görsellerde de görüldüğü gibi çöp şiş, kürdan vb. ürünler kullanılabilir.

Ilık bir ortamda, birkaç hafta içinde, suyun üstünde kalan kısımda filizlenme altında kalan kısımda da köklenmeler oluşacaktır. Filizler ekilebilir hale geldiğinde yani 10-20 cm olduğunda dikkatlice yumrudan koparılır ve yaprakları dışarıda kalacak şekilde su dolu bir bardağa konulur. Bu filizler su dolu bardağın içinde zamanla köklenerek fide haline gelecektir.

Fideler yeteri kadar uzadığında gevşek bir toprakla doldurulmuş ve drenaj deliği olan geniş bir saksıya dikilir. Fideler suyun içerisinden alınıp direkt toprağa dikildiğinden uyum sağlayabilmesi için ilk aşamada sık sık sulanmalıdır. 1-2 hafta sonra sulama sıklığı azaltılabilir.  Daha sonrada haftada 1-2 defa sulanması yeterli olacaktır. Tatlı patatesin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için gün boyu güneş alması gerekir. Mayısta dikilen tatlı patateslerin hasadı kasım ayında yapılabilir. Aşağıdaki görselde görüldüğü gibi tatlı patates bir saksını üzerine yatırıp düzenli sulandığında da filizlenme olmaktadır. Görsellerin kaynağı Gardenerspath, Thespruce, Homejoys, Ashleyannphotography.