İyi bir mozaik, bahçeye veya duvara nereye konulursa konulsun, oranın havasını değiştirir. Burada nasıl yapıldığını anlattığım mozaik de tam bu cinsten. Doğal taş mozaik yapmak için gereken malzemeler; çeşitli renk tonlarında doğal taşlar, mozaiğin sığabileceği genişlikte bir kontrplak, streç film, kasnak, sabitleme aparatları, beyaz tutkal (PVA yapıştırıcısı), boya fırçası, plastik örgü, çimento, kum ve su.

Doğal taş mozaik yapım aşamaları:
1.aşama istenilen desene karar vermektir. Bilindik sabit bir desen yerine yaratıcılığınızı kullanıp yeni bir desen de oluşturabilirsiniz.
2.aşamada belirlenen desen kontrplak zemine çizilir.
3.aşamada desenin üzeri streç film ile kaplanır. Streç film mozaiğin kontrplak tahtaya yapışmasını engellemek içindir.
4.aşamada deseni çevreleyecek bir kasnak hazırlanır ve alttaki kontrplak tahtaya sabitlenir. Sabitlemek için bant, çivi, tahta parçaları veya kanca kullanabilirsiniz.
5.aşamada desene göre taşları ufalanır ve renkler tonlarına göre ayrılır.

6.aşamada ufalanan taşlar alttaki mozaik desene göre dizilir. Taşların arasına boya fırçasıyla beyaz tutkal sürerek oynamalarını engelleyebilirsiniz. Taşları dizerken dikkat edilmesi gerek nokta çalışırken görünen yüzeyin altta kalacağıdır. Yani desen mozaiği ters çevirdiğinizde ortaya çıkacak.
7.aşamada kum, kumun yaklaşık üçte biri oranında çimento ve su karıştırılarak beton harcı hazırların. Kullanılacak malzeme miktarı yapılan mozaiğin boyutuna göre değişecektir. Ama mozaikteki ince çatlakları da doldurabilmesi için beton harcın kremsi bir kıvamda olması gerekir.
8.aşamada mozaiğin üzerine bir miktar beton harcı dökülür. Üzeri plastik örgü ile kapatılarak bir miktar daha harç dökülür. Buradaki plastik örgü mozaiğin daha sağlam bir şekilde bir arada durmasını sağlamak içindir.


9.aşama harcın donmasını beklemektir. Burada şöyle bir ayrıntı var; beton harcı tam donmadan ama dökülmeyecek kadar sıkılaşmış iken mozaik ters çevrilir. Şuan mozaiğin deseni karşımızda. Beton harcı tam donmadan varsa bir yükselti veya pürüz hemen düzeltilmelidir.
10.aşamada beton harcı tam donduktan sonra kasnak sökülerek işlem tamamlanır.

Aşağıdaki mozaik de atık kiremitlerden yapılmış. Ayrıntılı bilgi için bakınız Stoneartblog.